Banner jh2.jpg headerfoto3.jpg headerfoto6.jpg headerfoto_2019-3.jpg headerfoto_2019-4.jpg headerfoto_2019-5.jpg headerfoto_2019-6.jpg slide2.png
Juni 5 Algemeen

Hockey Ontwikkelplan 2022

Afgelopen maanden heeft een team vanuit verschillende commissies en ouders gewerkt aan een hockey-ontwikkelplan voor de komende jaren. Een van de focuspunten binnen dit plan is het professionaliseren en verbeteren van de hockeyopleiding. Het komen tot een geïmplementeerd en succesvol hockeyplan zal een proces van lange adem zijn waarbij alle puzzelstukjes op hun plek moeten vallen. MHC Best gaat er vanuit dat dit 2 tot 5 jaar nodig zal hebben voordat alles exact werkt zoals dat zou moeten en spelers het niveau hebben gekregen dat wij voor ogen hebben. De voorziene ingrepen zullen wel al direct vanaf de start van deze professionalisering verbeteringen geven en tot een sterkere ontwikkeling leiden. Een brainstorm met externe deskundigen, de Technische Commissie, ouders en onze eigen hockeyers, heeft geleid tot dit plan. Een plan dat een duidelijke koerswijziging geeft in de aanpak van de hockeyopleiding en dat uitgaat van de nieuwste inzichten op de ontwikkeling van spelers, trainers en coaches. Een wijziging met een sterke focus op de jeugdopleiding om zo uiteindelijk in alle lagen tot een verbetering van het hockeyspel te komen. Ook komt veel meer aandacht voor het opleiden en ontwikkelen van trainers en coaches.

 

Ontwikkeling van spelers

Het doel is om het maximale uit spelers te halen. We willen spelers daarbij zo veelzijdig mogelijk opleiden. Zowel in motorische, als in tactische zin. Met andere woorden; we bieden veel verschillende technische en motorische vaardigheden aan binnen één training. De belangrijkste doestellingen van de hockeyontwikkeling van spelers zijn het ontwikkelen van een goede motoriek, het aanleren van basis technische vaardigheden, beslissingen leren nemen met en zonder balbezit, positiespel en team-samenwerking.

 

Train de Trainer

De beste trainers zijn eigen spelers of ouders die intrinsiek gemotiveerd zijn en betrokken. Zij vormen de cultuurdragers en ambassadeurs van de club. Bij voorkeur vormen eigen trainers dan ook de basis voor de professionalisering van de trainingen. Betrokken en gemotiveerd wil niet zeggen ook technisch kundig of didactisch sterk. Veel mensen worden niet als een professionele trainer geboren….Eigen trainers moeten zodoende sterker ondersteund worden bij hun ontwikkeling. MHC Best wil werken met een aantal hoofdtrainers die eindverantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van alle trainingen en daarmee ook voor de opleiding van trainers. Logischerwijs gaat MHC Best werken met verschillende niveaus binnen de trainersstaf, de basis- en hoofdtrainers. MHC Best wil actief investeren in spelers die zich willen ontwikkelen tot trainer. Zij moeten de kans krijgen om (trainings)opleidingen te volgen. We vragen in ruil voor die investeringen betrokkenheid en plezier….en natuurlijk tijd. Met de ontwikkeling van de trainers willen we dat in alle leeftijdscategorieën het trainingsniveau omhoog gaat.

Intrinsieke betrokkenheid is niet in geld uit te drukken. Geld is geen motivator. MHC Best wil echter wel sterk haar waardering tonen voor trainers die zich actief inzetten bij de eigen ontwikkeling en die van spelers. Trainers zullen financieel worden beloond.

 

Coach de coach

Wat voor trainers geldt, …..geldt ook voor coaches. Veel mensen worden niet geboren als succesvol coach. Velen voelen wel de roeping daartoe of komen simpelweg in die positie omdat het team van hun kind een coach nodig heeft. Coaching is niet alleen een opstelling maken en bewaken dat spelers tijdig gewisseld worden. De coach bewaakt ook de ontwikkeling van de individuele spelers, de ontwikkeling van het team, denkt na over de tactische mogelijkheden en stemt af met de trainer over de technische ontwikkeling van spelers. Een coach motiveert ook en bewaakt het plezier en de veiligheid van spelers. Ook voor coaches is er een opleidingstraject beschikbaar binnen MHC Best. De coach/trainer van Dames 1 van MHC Best gaat de opleiding verzorgen. Hij heeft jarenlang ervaring in het geven van opleidingen binnen de KNHB.

Contentplatform voor trainers & coaches

Om trainers en coaches te ondersteunen heeft MHC Best een keuze gemaakt om vanaf het begin van het nieuwe seizoen gebruik te gaan maken van het contentplatform HockeyFood. Het contentplatform biedt oefenstof voor alle leeftijden, uitgewerkte trainingen, video’s en animaties. Er is een communicatieplatform en een coachmodule. Alles met als doel de kwaliteit van trainen en spelen te verbeteren.

In het platform staan de trainingen per trainingsteam per week weergegeven. De oefenstof wordt prachtig in beeld gebracht in 2d en 3d visuals, zodat de inhoud en opzet van de oefeningen voorafgaand aan de training duidelijk worden voor de trainers, coaches en spelers. Daarnaast worden ook de technieken en bijbehorende aandachtspunten getoond.

Compleet uitgewerkte trainingen in lijn met de visie van de KNHB (spelgericht- en motorisch leren). Van Funkey tot en met senioren!

 

Communicatie omtrent dit platform volgt snel.

 

Trotse ouders!

Ouders vervullen een cruciale rol in de (hockey)ontwikkeling van hun kind. De keuze om aan een teamsport deel te gaan nemen wordt niet alleen door de speler gemaakt, maar ook door zijn of haar ouders. Hockey is een heel leuk spelletje en als teamsport biedt het een fantastische mogelijkheid om je als mens te ontwikkelen. Zo leert de speler om te delen, om verantwoordelijkheden te dragen, samen te werken om succes te boeken en om initiatieven te nemen. Onderzoek toont aan dat een actieve houding van ouders, of het ontbreken daarvan, van groot belang is voor de ontwikkeling van de speler. Actief betrokken ouders, in motiverende zin, ondersteunende zin of vanuit actieve deelname, helpen de speler sterker te ontwikkelen. Om die reden informeren wij de ouders van nieuwe leden dan ook over het hockeyspelletje, over hockey(wedstrijd)regels, maar proberen we ze ook te motiveren om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van hun kind door ze te vragen een (klein) radertje te worden in de organisatie van het hockeyspel en de clubactiviteiten.

 

Belangrijke data

Voor het nieuwe seizoen hebben we al een data gereserveerd voor de opleidingen en informatieavond voor trainers en coaches. Dus zet ze alvast in je agenda.

  • Maandag 5 september Workshop Trainers
  • Donderdag 8 september (Jongste) Jeugd Informatieavond (ouders/coaches)
  • Maandag 12 september Workshop Coaches

 

De workshops voor de vervolgopleidingen worden aan het begin van het seizoen gecommuniceerd.

Mocht je al geïnteresseerd zijn in één van de workshops stuur dan een mail naar [email protected].

 

Coördinator, Trainer of coach worden!?

Mocht je interesse zijn gewekt om aan de slag te gaan als Trainingscoördinator, Basis- of Hoofdtrainer of als coach van een team neem dan contact op met Ronald van de Wiel, [email protected], 06-13171591.

Nieuws afbeelding
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Vandaag jarig

Eva Verdijk